Niektórzy uwielbiają zmieniać i dopieszczać aranżacje wnętrz swojego mieszkania, inni dostają migreny na samą myśl o remoncie. Zarówno jedni, jak i drudzy, jeśli stają w obliczu zmian we wnętrzach, w których mieszkają, powinni poważnie zastanowić się nad zatrudnieniem specjalisty, który im pomoże. Samodzielne aranżowanie przestrzeni może być ciekawe i satysfakcjonujące, ale bariery braku merytorycznej wiedzy i doświadczenia nie da się przeskoczyć. Nawet jeśli poświęcimy na samodzielną aranżację mnóstwo czasu i sił, nie mamy zagwarantowanego pozytywnego efektu. A naprawianie błędów w aranżacji to kolejny stracony czas, a także niepotrzebne wysokie koszty. Zupełnie inaczej wygląda to w przypadku specjalisty, ponieważ na bieżąco uczestniczymy w całym procesie i od początku wiemy, jaki efekt ma zostać osiągnięty. Niektóre pomieszczenia są szczególnie trudne do urządzenia i w ich przypadku nie ma sensu nawet zastanawiać się nad samodzielną aranżacją, takim przypadkiem jest przykładowo mała kuchnia.

Pomieszczenie dopasowane do użytkownika

Z perspektywy amatora najważniejszy jest aspekt wizualny aranżowanego wnętrza, jednak prawdziwy architekt wnętrz patrzy nie tylko na estetykę, ale też na funkcjonalność aranżacji, szczególnie w przypadku tak ważnego w każdym domu pomieszczenia jak kuchnia. W kuchni spędzamy dużo czasu, czasem przygotowując posiłki, czasem jedząc, czasem przyjmując gości. Musimy się tam swobodnie poruszać, ale też mieć wygodny dostęp do mnóstwa produktów, akcesoriów i narzędzi, które są tam przechowywane. Architekt musi projekt kuchni dopasować nie tylko do gustu Klienta i jego oczekiwań, ale też jego realnych potrzeb i to nie tylko tych najbardziej oczywistych. Nie uwzględniając tych wszystkich elementów, można stworzyć ładne wnętrze, które na co dzień nie będzie zapewniać komfortowego użytkowania mieszkańcom albo wygodną kuchnię, która nie wpasowuje się w gust estetyczny i mieszkańcy nie mają ochoty w niej przebywać. Zarówno jeden, jak i drugi przypadek jest nie do przyjęcia i rzetelny architekt do nich nigdy nie doprowadzi, a samodzielnie naprawdę łatwo jest wpaść w taką pułapkę.

Ergonomia na pierwszym miejscu

Każdy architekt wnętrz potwierdzi, że w przypadku kuchni trzeba trzymać się kilku zasad projektowania. Jedna z nich jest zachowanie wystarczającej ilości wolnej przestrzeni przed szafkami kuchennymi. Jest to minimum jeden metr, który pozwoli swobodnie korzystać z szafek, ale najlepiej gdyby były to dwa metry. Istotny jest też tutaj tzw. trójkąt roboczy, czyli najważniejsze elementy kuchni — lodówka, płyta grzewcza i zlewozmywak — które nie powinny bezpośrednio ze sobą sąsiadować, ale należy ustawić je blisko siebie dla wygody użytkowania.

Co za dużo, to niezdrowo

Kuchnia jest pomieszczeniem, gdzie przechowujemy nie tylko produkty spożywcze, ale też akcesoria i urządzenia i nie jest łatwo rozlokować je komfortowo, a jednocześnie nie przytłoczyć przestrzeni. Architekt pomoże ograniczyć ilość przedmiotów do tych niezbędnych, ale też pomoże je tak rozmieścić, by nie powodowały wrażenia zagracenia. Dodatkowo wskaże nam rozwiązania oszczędzające miejsce, o których sami moglibyśmy nawet nie pomyśleć. Dwupalnikowa płyta grzewcza w wielu domach może okazać się wystarczająca, a nie wymaga dużo miejsca, podobnie okap pod-szafkowy doskonale spełnia swoje zadanie, a jest dużo mniejszy niż tradycyjny. Bardziej ekstrawaganckim rozwiązaniem będą wysuwane z szafek blaty, które zwiększają powierzchnię roboczą, kiedy potrzeba, ale nie zajmują miejsca, gdy nie są potrzebne. Doskonale sprawdzają się też drobne usprawnienia jak drzwiczki przesuwne zamiast otwieranych tradycyjnie.

Zabawa kolorami i fakturami

Każdy architekt  wnętrz chętnie korzysta też z licznych sposobów na optyczne powiększenie wnętrza, takich jak wykorzystanie jasnych kolorów, dużych gładkich powierzchni, a także błyszczących materiałów, przeszkleń i luster. Ich wykorzystanie, w połączeniu z dużą ilością, najlepiej naturalnego oświetlenia sprawia, że wnętrze wygląda zdecydowanie bardziej przestrzennie.

Sposobów na wygodne i efektowne urządzenie małej kuchni jest wiele, ale z pewnością z pomocą specjalisty właściwy efekt osiągnie się szybciej i pewniej.

By Admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.